home > informatie > soorten zijde

De grondstof “zijde”:

De grondstof van onze dekbedden is pure zijde. Dit is een natuurlijke grondstof die wordt gewonnen van de cocon van de zijderupsen. In China leven meerdere soorten zijderupsen. Voor de productie van textiel zijn er twee geschikt; de “mulberry” en de “tussah”.

Moerbei cocon

Tussah cocon

Moerbei cocon
Tussah Cocon

1. De mulberry (moerbei) rups:
De moerbei rupsen (Bombix mori) worden gekweekt en voeden zich uitsluitend met bladeren van moerbei bomen. De Shengkun plantage is de grootste in China. De cocons zijn wit en elke rups spint ongeveer 1200-1500 meters zijdedraad. Deze zachte, soepele en sterke draad wordt tot door de rups tot een cocon gevormd.
De zijdedraad is parelwit, zacht, licht, glad, elastisch en heeft goede eigenschappen om vocht te verwerken. Deze zijde wordt gebruikt voor producten in het hoge segment van de markt.
De huidige generatie moerbei rupsen zijn voor hun voortbestaan volledig afhankelijk van mensen en komen in het wild niet meer voor. De motvlinder is niet in staat om te vliegen.

2. De tussah (wilde) rups:
Tussah of tassar zijde komt van een “wilde” rups (Antheraea paphia)en wordt daarom ook wel wildzijde genoemd. Deze rups leeft van verschillende boomsoorten waardoor de cocons minder wit zijn en de zijde grover. Elke rups spint ongeveer 500-600 meters zijdedraad.
De zijdedraad is geel/bruin. De zijde wordt gebruikt voor zwaardere, gekleurde, textielstoffen voor bijvoorbeeld gordijnen en kussens.

  ^ top > volgende
> overzichtspagina

> soorten zijde
> cyclus zijderups/zijdevlinder
> productie van zijdestoffen
> productie van zijden
dekbedvullingen