home > informatie > tijkstoffen

Tijkstoffen en afwerking
Bij met zijde gevulde dekbedden wordt zowel zijde als katoen (goedkoper) voor de inlet/de hoes gebruikt. Ten behoeve van de productie is de inlet voorzien van een kleine rits, maar het is niet mogelijk de vulling te verwijderen deze is bij de randen is vastgenaaid.
Bij kwaliteitsvullingen is het niet nodig de zijden dekbedden verder over het oppervlak te doorstikken. De vulling zal bij normaal gebruik goed op zijn plaats blijven zitten en niet gaan klonteren.

Bij zijden stoffen wordt de kwaliteit uitgedrukt in momme. Een gewichtsaanduiding van de stof.
De definitie is als volgt: Het gewicht in ponden van een stuk zijde van 100 yards lengte en 45 inch breedte.
Omgerekend komt dit neer op 4.340 g/m2. 8 momme komt dus op ca. 34 gr/m2 en 16 momme op 69 gr/m2.

Goede zijde voor bedtextiel (en dus ook voor de dekbedtijk) heeft een gewichtsklasse tussen de 16 en 19 momme, waarbij de prijs met het gewicht oploopt. Een prima prijs/kwaliteitverhouding voor een inlet ligt bij 16 momme. Lichter is onvoldoende sterk, zwaarder wordt voor het doeleinde onevenredig duur.

Een zijden inlet in een zijden overtrek is uitermate soepel en glad. Het dekbed kan daardoor verschuiven. Dat probleem is opgelost door de inlet te voorzien van lusjes in de hoeken waarmee het dekbed in de dekbedovertrek vastgeknoopt kan worden. (onze zijden dekbedovertrekken zijn voor dit doel voorzien van lintjes in de hoeken).
Speciaal voor het maken van 4-seizoenen combinaties is het YUN all-year dekbed ook verkrijgbaar in een extra soepele striped cotton. Deze katoenen stof is soepel, maar wat minder glad dan de charmeuse silk tijkstof.

Bij de katoenen stoffen is het van belang dat de stof goed soepel is, zodat de zijden vulling zich kan blijven plooien om het lichaam.
Wij werken daarom met een extra fijne katoenstof met 240TC (Thread Counts) per inch. Dit zijn het aantal schering en inslag draden van de geweven stof. Hoe hoger de TC waarde hoe fijner de stof. Deze 240TC stof weegt ca. 195 gr/m2 en zetten wij in bij de machinaal gelegde AAA Grade zijden vulling. De prijs/kwaliteit verhouding is zo beter in balans.
De Stiped cotton die we gebruiken voor de handgelegde zijden vulling is een superfijne 300TC en weegt ca. 175 gr/m2.
Een dekbed met een katoenen tijk is dus aanzienlijk zwaarder dan een dekbed met een zijden inlet.

  ^ top > volgende
> overzichtspagina

> tijkstoffen
> warmte/seizoensindeling
> maat van uw dekbed
> onderhoud zijden dekbedden
> levensduur
> redenen om een zijden dekbed te kiezen
> veel gestelde vragen over zijde, zijden dekbedden en zijden beddengoed