home > informatie > FAQ

Vragen over zijde, zijden dekbedden en zijden beddengoed

Heel veel informatie kunt u ook vinden op onze informatiepagina’s. Daar waar van toepassing hebben we een link gemaakt vanuit de antwoorden op deze pagina, naar gerelateerde pagina’s. Blijft u toch zitten met vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.


Vragen over zijde en zijden stoffen

Wat is zijde?

Zijde komt van de zijderups die zichzelf voor het verpoppen in een cocon verpakt. De zeer dunne draden van die cocon is zijde. Wilt u meer weten? Kijk dan op de informatie pagina over de levenscyclus van de zijderups/zijdevlinder

Wat is Momme?

Momme (mm) is een kwaliteits eenheid voor zijden stoffen. Het is het gewicht in Engels Ponden van een stuk stof van 45 inch breed en 100 yards lang (120x90cm). Eén momme is daarmee 4,340 gr/m2. 16 momme weegt dus ca. 69 gr/m2. 18 momme stof is ca 78 gr/m2.
Dat de ene stof zwaarder is dan de andere komt door de dikte van de getwijnde draad. Bij een stof van 16 momme zijn er minder zijde draden in elkaar gedraaid dan bij 19 of 22 momme. De feitelijk gebruikte draden zijn dus dikker en dat maakt de stof zwaarder.
Voor zijden tijken van dekbedden, maar ook voor dekbedovertrekken en kussenslopen, is 16 momme prima. Natuurlijk is 18 of 19 momme weefsel sterker, maar ook zwaarder. Het is een afweging waarbij wij voor de dekbedtijken hebben gekozen voor licht, maar toch voldoende sterk.
Wilt u weten hoe zijden draden getwijnd en tot stof geweven worden? Kijk dan op onze informatiepagina Productie zijden stoffen.

Wat is het verschil tussen satijn en zijde?

Zijde is een materiaal, terwijl satijn een manier van weven is. Door die manier van weven voelt de stof gladder dan wanneer er een ‘gewone’ weefmethode is gebruikt. Satijn stoffen zijn meestal van katoen of linnen.


Vragen zijden dekbedden

Waarmee is een zijden dekbed gevuld?

Zijden dekbedden zijn gevuld met zijdevlies. Hoe dit gemaakt wordt kunt u vinden op onze informatiepagina over de productie van zijden dekbedden.
In die beschrijving vindt u hoe een 100% handgemaakt zijden dekbed wordt geproduceerd. Vanaf stap 7 van dit productieproces kan er ook voor gekozen worden een machine deze netten op de juiste maat te laten uitleggen. Nadeel daarvan is dat een machine niet inspeelt op wisselende weerstanden van het net, waardoor er meer draadbreuk optreedt.

Wat is Grade AAA?

Echt handgelegde zijde is topkwaliteit die geen verdere kwaliteitsaanduiding behoeft. Deze is altijd beter dan machinaal gelegde zijde.
Machinaal gelegde zijde komt wel in verschillende kwaliteiten. Grade AAA is daarvan de beste en de enige die wij verkopen. Mindere kwaliteiten zijn Grade AA en Grade A. Deze dekbedden hebben een doorstikking nodig omdat er zoveel draadbreuk in het dekbed zit, dat de zijde anders niet op zijn plaats blijft zitten.

Wat is het verschil tussen de YUN zijden dekbedden en de Shengkun zijden dekbedden?

Beide dekbedden komen van de Shengkun zijden dekbedden fabriek in China (Shengkun Silk Manufacturing Ltd.). De handgelegde zijden dekbedden hebben de merknaam YUN. De machinaal gelegde zijden dekbedden noemen wij Shengkun, naar de naam van de fabriek.

Waarom hebben de YUN dekbedden een zijden tijk en geen katoenen tijk?

Onze zijden dekbedden met de merknaam YUN zijn 100% handgelegde zijden dekbedden. Dit is topkwaliteit, die ook een topkwaliteit tijk verdient. Een tijk die het zijdeeffect zo goed mogelijk ondersteunt. Vandaar onze keuze voor een zijden inlet/tijk.
Overigens is het YUN all year dekbed ook leverbaar met een fijne jacquard geweven katoenen stof.

Hebben jullie ook wildzijde dekbedden?

Nee, we hebben geen wildzijde/Tussah zijden dekbedden.
Bij deze zijdesoort zijn de draden die de zijderups heeft geweven gebroken toen hij, als zijdevlinder, de cocon verliet. Het zijn dus allemaal korte zeer dunne zijden draadjes die van dit type coconnen gewonnen worden. Hiervan is geen egaal vlies te leggen met voldoende onderling verband.
Wanneer je wel een Tussah zijde gevuld dekbed maakt, moet dit stevig doorstikt worden, waardoor het dekbed minder soepel wordt.

Meer over zijde kwaliteiten vindt u op onze informatiepagina: Kwaliteit van zijde.


De keuze voor een zijden dekbed

Zie ook het artikel Redenen om een zijden dekbed te kiezen en de informatiepagina’s onder het kopje ‘zijden dekbedden vergelijken’ rechtsboven op de informatie-overzichts-pagina

Waarom zou ik kiezen voor een zijden dekbed? Is dons, wol of katoen niet net zo goed?

Op onze pagina Zijde vergeleken met andere materialen vertellen we precies wat zijde anders maakt dan dons, wol of katoen als vulmateriaal voor een dekbed.
Samenvattend: Het is zo licht als dons, heeft een vochtregulering die beter is dan katoen en is veel soepeler dan elk van de andere materialen. Daarnaast is de warmte regulering van zijde echt uniek te noemen en is het ook geschikt voor mensen met huidaandoeningen of allergieën.

Welk dekbed moet ik kiezen voor welk seizoen?

Eigenlijk bepaalt niet het seizoen, maar uw slaapkamertemperatuur en uw persoonlijke warmtebehoefte welk dekbed voor u het juiste is.
We kunnen wel een aantal aanwijzingen geven. Deze vindt u op de pagina warmteklasse/seizoens-indeling.
Komt u er met die informatie toch niet helemaal uit, dan kunt u tijdens kantooruren op gewone werkdagen, telefonisch contact met ons opnemen. We helpen u graag bij het maken van uw keuze.

Is een zijden dekbed geschikt voor vrouwen in de overgang?

Ja, zeer zeker. Door alle geweldige vocht en warmteregulerende eigenschappen en doordat u niet onder een ‘warme tent’ slaapt, is een zijden dekbed voor vrouwen in de overgang ideaal. De opvliegers gaan er niet van over, maar een zijden dekbed zorgt wel voor een rustiger slaap.

Ik twijfel erg over welk dekbed ik moet kopen. Wat moet ik doen?

We helpen u graag bij het maken van een goede keuze. Als eerste zou u telefonisch contact met ons op kunnen nemen. Op gewone werkdagen zijn wij tijdens kantooruren altijd te bereiken.
Daarna zou u kunnen overwegen of u een zijden dekbed wilt uitproberen. We hebben daarvoor een try-out service. U huurt dan een paar dagen een dekbed bij ons en kunt zo zelf ervaren of dit voor u een goede keuze is.


Praktische vragen

Welke maat dekbed moet ik kiezen?

Voor een éénpersoons bed: De lengte van het dekbed is de lengte van het matras en de breedte is de breedte van het matras plus 30-40cm
voor een tweepersoonsbed: De lengte is de lengte van het matras en de breedte van het dekbed moet de breedte van het matras plus 60-80cm zijn.
Zie ook pagina: Maat van het dekbed.

Glijdt een dekbed met een zijden tijk niet in het dekbedovertrek?

Zijden tijken zijn inderdaad glad. Of het dekbed in het dekbedovertrek gaat schuiven, hangt ook af van hoe rustige slaper u bent. Mocht u al problemen ondervinden met schuiven van het zijden dekbed in de hoes, dan kunt de door het maken van strikjes in de hoeken van het dekbedovertrek het dekbed vastzetten. Al onze zijden dekbedden hebben daarvoor lusjes in de hoeken van het dekbed.

Moet je een zijden dekbedovertrek strijken?

Dat mag, maar is meestal niet nodig.
Een zijden dekbedovertrek moet flink nat ophangen worden om te drogen. Hierdoor gaan de meeste kreukels er vanzelf uit.

Hoe lang gaat zijden beddengoed mee?

Dit hangt sterk af van hoe intensief u het beddengoed gebruikt, of u het wast met een enzymvrij wasmiddel en van uzelf. Wanneer u veel transpireert, zal het beddengoed eerder slijten. Ook medicijngebruik kan van invloed zijn. Gemiddeld komt het neer op ca. 5-7 jaar dat een dekbedovertrek meegaat. Een hoofdkussensloop gaat 3-5 jaar mee.

Hoe lang gaat een zijden dekbed mee?

Dit is vooral afhankelijk van de kwaliteit van de zijden vulling.
Een YUN dekbed gaat ca. 10 jaar mee
Een Shengkun dekbed ca. 3-5 jaar.
Zie ook de informatiepagina praktische informatie/levensduur.

Als ik een katoenen dekbedovertrek gebruik, heeft het zijden dekbed dan nog effect?

Iedere laag stof die tussen u en de zijden dekbedvulling komt neemt het ongeëvenaarde zijde effect wat af. Dit komt niet doordat het sublieme zijde effect minder wordt, maar doordat de tussenliggende lagen zelf ook eigenschappen hebben qua warmte-isolatie en vochtopname. Het is dus zeker niet zo dat de zijde zijn werk niet zal doen wanneer er een katoenen dekbedovertrek wordt gebruikt, maar het effect is minder direct.

< vorige ^ top
> overzichtspagina

> tijkstoffen
> warmte/seizoensindeling
> maat van uw dekbed
> onderhoud zijden dekbedden
> levensduur
> redenen om een zijden dekbed te kiezen
> veel gestelde vragen over zijde, zijden dekbedden en zijden beddengoed