home > informatie zijde kwaliteiten

Kwaliteit van zijde

Omdat de consument het recht heeft om te weten wat hij koopt is er een kwaliteitssysteem.
100% handgemaakte zijden dekbedden zijn er slechts in één kwaliteit: topkwaliteit.
Bij machinaal gemaakte zijden dekbedden zijn er wel verschillen. Dit wordt weergegeven in een rangensysteem. Van lage kwaliteit, grade A, via AA naar AAA voor de beste machinaal gelegde zijden dekbedvullingen. Grade AAA is echter nog altijd minder goed dan 100% handgelegde zijden dekbedvullingen.

Toelichting: Handgelegde zijden dekbedvullingen van moerbeirups zijde is de allerbeste kwaliteit. De totale dekbedvulling wordt als het ware één geheel bestaande uit heel veel laagjes (Lees ook de productie van handgemaakte dekbedden). De samenhang is zo sterk, dan het niet uit elkaar getrokken kan worden. Daardoor is het ook niet nodig om een handgelegde dekbedvulling in de hoes te doorstikken. De zijde zal ook zonder dat op zijn plaats blijven zitten en niet gaan scheuren of klonteren. De lange levensduur (10 jaar) kan alleen bij handgelegde zijden dekbedden gegarandeerd worden.

Bij Tussah zijde zijn de draden doorbroken door de vlinder die uit de cocon kruipt. Bij machinaal geproduceerde dekbedden gebeurt het vaak dat de zijden draden breken tijdens het productieproces. Idem voor dekbedden van synthetische zijde, die altijd machinaal verwerkt worden. Door de breuken in de zijdedraden is het nodig dat deze dekbedden wel doorstikt zijn om de zijde op zijn plaats te houden, maar zelfs dan zal de zijde binnen enige tijd gaan klonteren, en zal de vulling in de vakken niet goed blijven zitten. De levensduur van dergelijke dekbedden is beperkt (3-6 maanden)
Om de kosten te drukken, maar toch ook een dekbed te maken met een redelijker levensduur, wordt de machine gelegde vulling vaak omgeven door handgelegde zijde lagen. Voor de klant is er geen verschil meer op te merken met handgelegde zijden dekbedden. Alleen door bepaling van de treksterkte is de kwaliteit te bepalen. De levensduur van dergelijke dekbedden is ca. 2 jaar.

< vorige ^ top > volgende
> overzichtspagina

> zijde vs andere vulmaterialen
voor dekbedden

> voordelen van zijde
> zijde kwaliteiten
> YUN vs. andere zijden
dekbedden