home > informatie > zijde vs ...

Zijde vergeleken met andere materialen.

 Eigenschap

Synthetisch

Katoen

Wol

Dons

Zijde

 

 

 

 

 

 

 Isolatie

+

-

+/-

+/+

+/+

 Gewicht bij gelijke
 isolatiewaarde 

          -

+/-

 +/+

    +/+

 Soepelheid

+

+/-

+/-

+

+/+

 Vochtopname

+/-

+/+/+

+/+

+

+/+

 Vochtafgifte

+/-

-

-

+

+/+

 Allergievriendelijkheid 

+

+

-/- 

+

+/+

 Milieuvriendelijkheid

-

+/-

+

+

+/+

 Statische oplading

-

+

-/-

+

+

 

 

 

 

 

 

 Gebruiksgemak

 

 

 

 

 

 Onderhoud

+

+

+/-

+

+/+

 Wasbaarheid

+/+

+/+

+/-

+

-

 

 

 

 

 

 

  1. Dons

Om dons geschikt te maken voor een dekbed moet het meerdere malen op hoge temperaturen met zeep gewassen worden. Bij eendendons zijn daar zelfs chemische wasmiddelen voor nodig. Zijde wordt gewassen met heet water/stoom en is van zichzelf geurloos.

Zijde creŽert een optimale luchtvochtigheid. Bij dons ontstaat een droog slaapklimaat.
De zeer gladde draden van een zijden dekbed maken het bijzonder soepel.

Om dezelfde warmteisolatie te krijgen is van zijde evenveel gewicht per m2 nodig als van dons. Dons heeft echter veel meer volume, waardoor een warm donzen dekbed t.o.v. een zijden dekbed heel dik is.

 

  1. Wol

De chemische samenstelling van wol is gelijk aan die van zijde, maar de structuur van de vezel is heel anders. Bijgaand een foto van een zijden (links) en een wollen  vezeldraad.

zijde vs wol

Duidelijk is te zien dat zijde glad is en wol geschubd. Daarom geeft wol op de huid een irriterend gevoel waar zijde juist lekker aanvoelt.
Wol is bijzonder lastig in onderhoud doordat het kan gaan vervilten. Een wollen dekbed moet veel zwaarder zijn om een gelijke isolatiewaarde te halen vergeleken met zijde en dons.
Wol moet intensief gereinigd worden voor gebruik en houdt dan toch zijn specifieke geur.

 

  1. Katoen.

Katoen is net als zijde een natuurlijk product. Katoen heeft echter een vezellengte van 25-35mm, zonder elasticiteit. Katoen laat zich eenvoudig wassen.
Doordat katoen gemakkelijk vocht opneemt maar het moeilijk loslaat, wordt een katoenen dekbed soms klam wat de isolerende eigenschappen sterk doet afnemen. Die is sowieso al minder dan die van zijde. Daarbij is katoen veel minder soepel door de relatief korte, niet elastische vezels. De middelen om katoen te bleken zijn, uitzonderingen daargelaten, niet milieuvriendelijk.

 

  1. Synthetische vezels.

Synthetische vezels worden gemaakt van aardolie. Een synthetische vezel heeft een erg slechte vochthuishouding en is gevoelig voor statische oplading. Ook is de isolatiewaarde lager bij een gelijk gewicht per vierkante meter.
Een synthetisch dekbed kan vaak wel gemakkelijk gewassen worden en is, ondanks de stijgende olieprijzen, relatief goedkoop.

 

Een mens leeft een derde van zijn leven in bed. Een goede kwaliteit dekbed zorgt ervoor dat de slaap dieper en rustiger wordt. Een goede nachtrust verbetert uw gezondheid en geeft u meer energie.

  ^ top > volgende
> overzichtspagina

> zijde vs andere vulmaterialen
voor dekbedden

> voordelen van zijde
> zijde kwaliteiten
> YUN vs. andere zijden
dekbedden